Čivčije 2004 godine

Go down

Čivčije 2004 godine Empty Čivčije 2004 godine

Komentar  Admin on Sun 24 May - 20:29:50

Ibrahimova porodica primjer čestitosti¹
Kazivanje Ibrahima Omerčić a uspješnog zemljoradnika - povratnika u Bukovačke Čivčije kod Doboja

legenda
Ibrahim OMERČIĆ: - Ne možemo sve čekati od humanitaraca. Da nam naprave kuće, da nas izdržavaju. Mora da se radi...

Za relativno kratko vrijeme Bukovačke Čivčije kod Doboja, smještene na plodnim oranicama lijeve obale rijeke Bosne ponovo su u potpunosti oživjele. Poslije dugog iščekivanja konačno su se prije nekoliko godina počeli vrać ati prijeratni stanovnici ovog izuzetno zanimljivog dobojskog naselja.

Ovdje su, naime, od davnina živjeli Bošnjaci u susjedstvu sa Srbima. Kao i u mnogim drugim dobojskim naseljima, i Čivčijani su dugogodišnjim strpljivim radom kultivizirali svoje mjesto življenja, gradeć i kuće, dvorišta, infrastrukturu i sve ostalo što je bilo potrebno.

Naravno, mladi su pohađali škole, završavali fakultete, zapošljavali se u Doboju i drugim okolnim mjestima, ali nikada nisu zanemarivali i poljoprivrednu proizvodnju. Čivčijani su, naime, očito je bilo u prijeratnom periodu, ali i u sadašnjem vremenu, živjeli od poljoprivrede i za nju. Zbog toga su i imali dobre rezultate.

Šemsudin AHMIĆ, predsjednik Odbora za povratak u Bukovačke Čivčije, navodi da je za primjer ne samo u ovom dobojskom naselju nego i mnogo šire Ibrahim OMERČIĆ, domaćin, koji je nakon povratka sa bratom Alijom, suprugom Fikretom, snahom Belmom i majkom Refikom postigao zavidne rezultate u poljoprivrednoj proizvodnji. A, upravo, to mu je pomoglo da za samo nekoliko godina obezbijedi svu potrebnu mehanizaciju za suvremenu obradu poljoprivrednog zemljišta.

- I u svojim izbjegličkim danima, koje sam proveo u okolini Gračanice malo sam se osvrtao na humanitarnu pomoć , obradive zemlje je bilo na pretek, te sam sa svojom porodicom prionuo na posao. Proizvodio sam dovoljno hrane, mlijeka i mliječnih proizvoda, te mesa, tako da nisam morao obilaziti pojedine humanitarne organizacije, kao što su to drugi radili. Jednostavno sam smatrao da zlo koje nas je sve skupa zadesilo ne moram prekrać ivati neradom, nego radom. To je održalo i mene i moju mnogobrojnu porodicu - kaže Ibrahim OMERČIĆ i nastavlja:

- Vratio sam se među prvima u Bukovačke Čivčije. Ne, nije me bilo strah mojih komšija Srba. Odmah sam s bra¬tom, snahom i majkom ponovo, s još više elana, prionuo na posao. Već prve godine obradio sam i zasijao oko 25 dunuma plodnih oranica. Nisam siguran da li vam je poznato da je ovdašnja zemlja veoma pogodna za poljoprivrednu proizvodnju.
Nisam bio iznenađen kada su mi se počele javljati moje komšije Srbi, ali i ljudi drugih nacionalnosti, koji su me posmatrali s neskrivenim zadovoljstvom i počeli se interesirati kada će se moji proizvodi ponovo pojaviti na tr žištu. To mi je davalo još više snage da uspijem i među prvima, ne samo u dobojskom kraju, ponudim paradajz, papriku, krastavac i drugo povrće.

Inače, nakon obilaska imanja Ibrahima OMERČIĆA, koji nam je pokazao sve ono što je zasijao u ovoj godini, do ista, je vrijedno divljenja. Mogli smo primijetiti da u pomć nim zgradama postoje četiri traktora, dva kombija i već i broj priključnih mašina koje su potrebne u svakodnevnom radu.

To mu omoguć ava da pored svog imanja pod zakupom obrađuje još oko 150 dunuma koje je zasijao najveć im dijelom kukuruzom, pšenicom i silažom.
Porodica Omerčić ne miruje. Mnogo radi, a svoje izbjegličke dane kao da je zaboravila.

- Vidite, mene mnogo nerviraju ljudi, koji putem medija na sva usta kukaju, kako teško žive, kako je održivi povratak gotovo nemoguć . Slažem se da problema ima na pretek, da se živi teško i bez sredstava. Ali, ne možemo sve čekati od humanitaraca. Da nam naprave kuće, da nas poslije izdržavaju... Mora da se radi. Mislim na radno-sposobno stanovništvo. Zaboravimo fabrike koje su propale, naša radna mjesta kojih više nema, nego okrenimo se buduć nosti, pogledajmo dobro i sagledajmo mnogostruko od onoga od čega se, ipak, može živjeti. Mislim da je poljoprivredna proizvodnja na prvom mjestu - kaže na kraju vrijedni i čestiti Ibrahim OMERČIĆ.

MIRUDIN ALDOBAŠIĆ

Admin
Admin

Broj komentara : 14
Join date : 2009-04-26

Vidi profil korisnika http://bc-net.forumbo.net

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu